Conferința Națională de Psihiatrie

Ediția a XIII-a, cu participare internațională

Cu tema:
Inovație și creativitate în psihiatria secolului XXI

EVENIMENT VIRTUAL
23 - 26 SEPTEMBRIE 2020



Credite v-CNP 2020

Click AICI pentru mai multe informații legate de creditele acordate de Colegiul Medicilor și Colegiul Psihologilor

JANA CHIHAI 


Dr. CHIHAI JANA, MD, PhD, MSC, psihiatru și psihoterapeut din Republica Moldova. Președintele Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, Republica Moldova și consilier senior pentru sănătate mintală în Institutul Trimbos Moldova, proiect MENSANA, consultant al OMS în sănătate mintală.

A studiat medicina și psihiatria, a primit specializarea psihoterapeutică în cadrul Școlii Europene de Psihoterapie și Somatoanaliză din Strasbourg, Franța și în cadrul Asociației de Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică, Iași, România. A terminat masterul în Sănătate Mintală Publică, Politici și Servicii la Universitatea de Medicină de Nova din Lisabona, Portugalia și un alt master în cercetarea socio-economică în sănătate mintală la Universitatea Berkley din California. Are o experiență de lucru în sănătate mintală de peste 18 ani, atât în context national, cât și internațional.

Ea a dezvoltat și implementat o nouă abordare a persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale în Moldova, atunci când acest subiect nu a fost prioritatea în Moldova. Este un lider al reformei în domeniul sănătății mintale în Moldova, început în 2005 cu Pactul de Stabilitate și la nivel național din 2010 și continuă să fie un bun promotor al drepturilor persoanelor cu dizabilități în toate serviciile din Moldova. Ca om de știință, a proiectat și furnizat diferite tipuri de cercetare, evaluare și analize de situație în domeniul sănătății mintale și a publicat mai mult de 35 de ghiduri, cărți, articole și rapoarte.

A implementat aproximativ 40 de proiecte în domeniul sănătății mintale, drepturilor omului, susținere și educației și a creat sistemul comunitar de sănătate mintală cu aproximativ 40 de centre din Moldova. Ca membru permanent și activ al Grupului de lucru ministerial pentru reforma sistemului de îngrijire a sănătății mintale din Republica Moldova și specialistă principală în sănătate mintală, a participat la elaborarea tuturor documentelor legale de sănătate mintală, a conceptului de servicii de sănătate mintală integrată și a altor documente legale și militează pentru îngrijirea sănătății mintale. În prezent este președinte al asociației profesionale de psihiatrii din Moldova.

În timpul pandemiei COVID-19 este implicată încă din primele zile în elaborarea și implementarea, instruirea și promovarea sprijinului psihosocial al profesioniștilor medicali din prima linie, al populației generale și al serviciilor de sănătate mintală.