EVENIMENT REPROGRAMAT PENTRU
28 SEPTEMBRIE - 01 OCTOMBRIE 2022, TIMIȘOARA
Curs de ecografie pentru chirurgie (dedicat tuturor categoriilor de participanți)
- Florin Boțea (București, România)
-
- Gerald Filip (București, România)
- Alexandru Isaic (Timișoara, România)
- Caius Lazăr (Timișoara, România)
- Bogdan Socea (București, România)
Descriere:
Ecografia efectuată de catre chirurgul însuși oferă numeroase avantaje, precum și o eficiență mai mare a diagnosticului, un control mai prompt postoperator, un avantaj în ghidarea si luarea deciziilor intraoperatorii, o eficiență îmbunătățită în cazurile de urgență, traumă și dezastre colective. Creșterea accesibilității metodei aduce, de asemenea, beneficii întregului sistem prin economii la nivelul costurilor investigațiilor imagistice.
Comisia de Tehnologie EAES a introdus acest program de formare a chirurgilor în ecografie la Frankfurt în 2017 și a susținut dezvoltarea acestuia pe parcurs. Din același an, programul a fost găzduit și de ARCE, cu ocazia congreselor anuale și a altor evenimente organizate.
2. Modulul dedicat ghidării cu ultrasunete a unor proceduri intervenționale se concentrează pe identificarea indicațiilor adecvate și pe exercitarea abilităților individuale pentru a obține mai multă precizie și siguranță.
3. Modulul de ecografie în traumă va oferi chirurgului capacitatea de a identifica personal semnele majore în doar câteva secunde, atunci când secundele contează.
4. Modulul de ecografie intraoperatorie promovează dobândirea abilităților de ghidare și luare a deciziilor în timpul operației folosind dispozitive atât pentru abordarea deschisă, cât și pentru abordarea laparoscopică.
Curs de endoscopie (dedicat chirurgilor)
- Vlad David Braicu (Timișoara, România)
- Dan Brebu (Timișoara, România)
- Adrian Goldiș (Timișoara, România)
- Florin Turcu (București, România)
- Adrian Săftoiu (Craiova, România)
Curs hands-on de chirurgie laparoscopică colorectală - Hemicolectomie dreaptă pas cu pas (dedicat chirurgilor)
- Vasile Bințințan (Cluj-Napoca, România)
-
Victor Calu (București, România)
- Victor Tomulescu (București, România)
- Dan Ulmeanu (București, România)
Pe parcursul desfășurării acestui workshop, participanții:
- vor exersa manualitatea mâinii drepte, dar și a mâinii stângi pentru a avea gesturile corecte de: manipulare a structurilor abdominale, disecție ascuțită sau boantă, coagualare diatermică, clipare, secționare, staplare, inserție a tuburilor de dren, extracție a pieselor, închidere a orificiilor de trocar;
- vor dobândi cunoștințele necesare utilizării în mod corect a instrumentelor de electrochirurgie;
- vor învăța modalitățile simple de efectuare a nodurilor laparoscopice;
- vor avea cunoștințele necesare efectuării în mod corect a anastomozelor mecanice;
- vor dobândi cunoștințele necesare de anatomie chirurgicală laparoscopică colorectală;
- vor dobandi cunoștințele necesare de poziționare corectă a pacientului în intervențiile de chirurgie laparoscopică colorectală, precum și poziționarea trocarelor, organizarea sălii de operație pentru chirurgia laparoscopică colorectală;
- vor dobândi cunoștințe despre accidentele și incidentele din timpul unei intervenții laparoscopice și modalitățile cele mai bune de rezolvare a acestora;
- vor învăța modalitatea și etapele efectuării tehnicilor de hemicolectomie dreaptă, prin abord laparoscopic;
Evenimentul cuprinde demonstrații operatorii pre-înregistrate, prelegeri teoretice, discuții de caz, comentarii, filme video, exerciții practice la pelvitrainer și POP-trainer, exerciții practice pe țesuturi funcționale.
La finalul acestui workshop hands-on veti fi mai increzatori in posibilitatile si aptitudinile dvs. practice de aplicare a tehnicilor elementare de chirurgie laparoscopica colorectala si veti putea incepe utilizarea abordului minim-invaziv in practica chirurgicala colorectala.
Curs hands-on de chirurgie laparoscopică de bază (dedicat medicilor rezidenți și tinerilor specialiști)
- Bogdan Diaconescu (București, România)
-
George Noditi (București, România)
- Răzvan Popescu (Constanța, România)
- Valeriu Șurlin (Craiova, România)